Sourbrodt - Waimes Hautes Fagnes - photo 18
Sourbrodt - Waimes Hautes Fagnes - photo 19

Sourbrodt

In 1534 bouwde Johann Sourbroidt een herberg aan de rand van het platteland op het grondgebied van het hertogdom Luxemburg, maar uitgebaat door de heren van Robertville (die afhankelijk waren van het vorstendom Stavelot-Malmedy). Zo ontstond een dorp dat 222 jaar lang in conflict was met zijn buurman! In 1756 bakende Marie-Thérèse (van Oostenrijk) hun respectievelijke grondgebieden af: Sourbrodt kon turf blijven winnen in het land!

Het Pietkin-monument in de rue de Botrange, bij de oude dorpskerk (geklasseerd koor), herinnert aan de strijd van de dorpspastoor voor de Romaanse cultuur tijdens de Kulturkampf, in de Pruisische tijd.

In 1885 kwam de spoorweg (Vennbahn): rond het station ontstond een nieuwe wijk; de beroemde stripauteur Comès werd er in 1942 geboren. In 2014 werd te zijner nagedachtenis een monument opgericht nabij de parking van Eau Noire, het vertrekpunt van een wandelroute op het Sourbrodtse platteland, die ook leidt naar het Russisch Kamp, het Luchtvaardersmonument en een voormalige turfwinningsput.

 

Au départ de Sourbrodt à pied ou a vélo, on vous recommande :

Où manger à Sourbrodt :

Que faire à Sourbrodt :