Het Signaal van Botrange - Waimes Hautes Fagnes - photo 18

Het Signaal van Botrange,
Geschiedenis en geografie in het kort

Botrange domineert het plateau van de Hoge Venen en is met 694 m boven de zeespiegel het hoogste punt van België. Dit statuut werd in 1920 toegekend toen de Oostkantons (waaronder de gemeente Waimes) na het Verdrag van Versailles  Belgisch grondgebied  werden. Het verving daarmee de plaats van de Baraque Michel (672 m), die  zich op het grondgebied van Jalhay bevindt.

 Het Signaal van Botrange - Waimes Hautes Fagnes - photo 19 Het Signaal van Botrange - Waimes Hautes Fagnes - photo 20 Het Signaal van Botrange - Waimes Hautes Fagnes - photo 21

Reeds in de 19e eeuw waren er twee geodetische merktekens:

• de "Pyramide Tranchot", opgericht in 1806 door een Franse kolonel (onder Napoleon) die belast was met het opstellen van een kaart van de streek. Deze steen draagt een goniometrisch punt 1 op zijn voorkant.

• het "Trigonometrische Punt" (TP), dat in 1894 door Duitse militaire ingenieurs  werd opgericht.

In 1923 werd daar door Generaal Baltia (Hoge Commissaris van de Belgische regering voor de Oostkantons tussen 1920 en 1925) een heuvel opgericht om de plaats van deze nieuwe top van het Koninkrijk te "markeren", juist achter een houten toren die als observatiepost diende en  door de Pruisische administratie werd gebouwd.

De huidige toren werd in 1934 gebouwd door François Fagnoul van Waimes, is 24 m hoog en biedt een uitzicht over de omgeving (en ver daarbuiten). Aan de voet ervan, aan de rechterkant, bevindt zich het VVV kantoor , dat bezoekers informeert over de wandelingen in de Venen.

In 2014 werd daar door de gemeente Waimes  een monument ingehuldigd dat bekend staat als het "Manifest van Botrange", in aanwezigheid van Paul Dandrifosse, auteur van het boek "Nos terres volées en 1940", een pleidooi voor de officiële  erkenning van de geschiedenis van de Oostkantons.

In het kader van de herinrichting van de site door de gemeente Waimes in 2022 (uitbreiding van de parking, toegang via een overdekte lift tot de top van de toren - verhoogd door een uitkijkplatform - oprichting van een onthaal- en informatieruimte voor bezoekers en modernisering van het café-restaurant), zal de geschiedenis van Oost-België worden geschetst in het Eastorium (zie Geschiedenis en Erfgoed), aangevuld met een tocht door de Venen, langs de oude mijlpalen en andere monumenten van de Venen.

 Het Signaal van Botrange - Waimes Hautes Fagnes - photo 22

Bent u op zoek naar accommodatie?

 

Ontdek hier al onze goede adressen...
 
Slapen
 Het Signaal van Botrange - Waimes Hautes Fagnes - photo 23

Bent u op zoek naar een activiteit?

 

Ontdek hier alle goede adressen in de buurt!
 
Kom in beweging
 Het Signaal van Botrange - Waimes Hautes Fagnes - photo 24

news
letter

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u alle goede tips voor een super  verblijf!