De naam Waimes duikt voor het eerst op in 888, in de vorm "Vuadeninnas" (kleine doorwaadbare plaats), in een oorkonde van Arnwulf van Karinthië waarin melding wordt gemaakt van een koninklijke villa, gelegen aan de Via Mansuerisca (die Maastricht met Trier verbindt) in de Karolingische periode.

In de Middeleeuwen vormde het dorp de oostelijke grens van het abdijvorstendom Stavelot-Malmedy. In 1815 werd het door het Congres van Wenen een deel van het Koninkrijk Pruisen. In 1895, na de aanleg van de "Vennbahn", die Aken met het Lotharingse mijnbekken verbond, werd er een station gebouwd, wat voor economische ontwikkeling zorgde.

Een eeuw later, na de sluiting van de lijn en de herbestemming van de vroegere spoorlijnen 45 (Trois-Ponts - Waimes-Jünkerath) en 48 (Aken-Trois Vierges) tot Ravel, werd Waimes het knooppunt van een langzaam rijdend spoorwegnet van bijna 200 km lang. Het recreatiegebied Warchenne (genoemd naar het riviertje dat er doorheen stroomt) is met zijn speeltuin, tennisbanen, petanquebanen, de Oberbayern-hal, het toeristenbureau enz. het ideale uitgangspunt.

Bezienswaardig: de 16e-eeuwse kerk in Rijnse ogivale stijl met twee schepen, uniek in België, en de boerderij "Ol côr" in de wijk Rue. Mooie wandelingen in de vallei van de Warchenne of op de hoogten van het dorp.

Talrijke winkels en Horéca-etablissementen.

 

Au départ de Waimes à pied ou a vélo, on vous recommande :

Où manger à Waimes :

Que faire à Waimes :